Merhabalar;
Bugünlerde sık sık bana sorulan sorulardan biride "Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD)" hakkında.Eğitimine katılmaya başladığımdan beri sorular peşpeşe gelmeye başlamıştı.Bilindiği gibi hali hazırda İş Güvenliği Uzmanlığı yapıyorum .TMGD ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucu bu işe çok ısınmıştım.Şimdi ise TMGD EĞİTİCİSİ sertifikamı almak üzereyim.
Bu yazımda bana gelen soruları elimden geldiğince özet bir biçimde açıklığa kavuşturacağım.
1)Kimdir bu TMGD?
-Tehlikeli maddeleri; taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmelerin yaptıkları işlemleri, insan sağlığına, diğer canlı varlıklara ve çevreye zarar vermeden, güvenli bir şekilde taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapmaları için işletmelere yardımcı olmak amacıyla istihdam edilecek veya hizmet alınacak tehlikeli madde güvenlik danışmanlardır diyebiliriz.2)Peki kimler hizmet alacak TMGD lerden?
a) Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmeleri,
b) Miktarına bakılmaksızın ADR Bölüm 1.1.3.6.3’te yer alan tablodaki taşıma kategorisi sıfır olan tehlikeli maddelerle iştigal eden ve tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan, gönderen, paketleyen, yükleyen ve dolduran olarak faaliyette bulunan işletmeler.
Geçici olarak muaf olan işletmeler
(1) Perakende satış yapan akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile LPG, CNG tüp satışı yapan işletmelerin; TMGD istihdam etmek veya TMGD hizmet alma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
(2) Liman tesisleri ile hava yolu kargo terminallerinde tehlikeli maddeleri; gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmelerin tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
(3) Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre K1, K2, C1, C2, L1, L2, R1, R2 Yetki belgesine sahip olup, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren taşımacıların TMGD bulundurma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
(4) Kamu kurum ve kuruluşlarında, TMGD istihdam etmek veya TMGD’den hizmet alma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
3)Sertifikayı kimler alabilir?
Lisans mezunu herkes bu sertifikayı alabilir.Bakanlığın yetkilendirdiği eğitim kuruluşlarından birinde yasal olarak belirtilen sürede eğitim almanız,eğitim sonrası Bakanlığın yaptığı sınavda başarılı olmanız gerekiyor.Danışman olabilmek için en az 70 almalısınız.sınavdan en az 80 ve yabancı dil sınavında 65 alırsanız da eğitici olabiliyorsunuz.(not:2015 yılında eğitici sınavı planlanmamıştır.)
4) İş imkanı varmı?
Bunun için ne söylesem doğru olur mu bilemiyorum,fakat yasal zemini olduğu için ve belirli işletmelerin hizmet alması gerektiği için şu an için parlak, fakat bir süre sonra durum ne olur bilemiyorum.Mesala İş Güvenliği Uzmanlığı eskisi gibi değil artık.
Sonuç olarak her meslekte olduğu gibi kendini geliştiren kişilerin hep bir adım önde olacağı herkes tarafından bilinen bir gerçek.
Sonuç olarak her meslekte olduğu gibi kendini geliştiren kişilerin hep bir adım önde olacağı herkes tarafından bilinen bir gerçek.
Not:Eğitim ve sınav gerçekten emek istiyor ve zor.Buna hazırlıklı olmalısınız.
TMGD olacaksanız ADR kitabı sizin eliniz kolunuz olacak :)
Bir sonraki yazımda ADR,IMDG,RID v.b konulara değineceğim.takipte kalın lütfen :)
Teşekkürler.
YanıtlaSil