4 Mart 2016 Cuma

TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ NEDİR?HANGİ İŞLETMELER ALMAK ZORUNDA ...



     Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; alınması gereken Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (tmfb)  hakkında konuşalım.

Nedir bu belge hangi işletmeler almak zorunda alınmazsa sonuçları nelerdir bir bakalım ;



Tehlikeli madde faaliyet belgesi alma zorunluluğu

Aşağıdaki iki koşuldan birine uyan işletme için zorunluluk mevcut:

 1-Yönetmelik kapsamındaki tehlikeli maddelerden bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.
2- Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmeler, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.

Peki kimleri kapsamaz?

Aşağıdaki şartlara uyan işletmeleri kapsamaz:
Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, K1, K2, L1, L2, R1, R2 yetki belgesine sahip olup, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında sadece taşımacılık faaliyetinde bulunanları kapsamaz.

Kapsam içinde olduğumuzu anladık sıra geldi başvuruya:

Başvuru için gerekli belgeler

(1) Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alma, yenileme veya faaliyet değişikliği hallerinde, işletmelerin aşağıdaki bilgi ve belgelerle ilgili Bölge Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.
 a) Başvuru dilekçesi (EK -1),
b) İşletmenin unvanını, adresini, iştigalini, temsile yetkili kişilerini, sermayesini, kurucularını ve ortaklarını gösteren Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi ile varsa değişiklikleri gösteren Ticaret Sicil Gazetelerinin aslının ibrazı veya noter onaylı suretleri,
 c) Tüzel kişiliklerde; unvan, adres, kayıt tarihi, çalışma konusu ve sermayesinin yazılı olduğu Ticaret Odası Faaliyet Belgesi, gerçek kişilerde ise bağlı olduğu odadan alınan oda kayıt/faaliyet belgesi,
 ç) Tüzel kişiliklerde temsil ve ilzama yetkili kişilerin imza sirkülerinin aslının ibrazı veya noter onaylı sureti, gerçek kişilerde ise imza beyannamesi,
d) Tüzel kişiliklerde temsile yetkili kişi/kişilerin, gerçek kişilerde ise ilgili kişinin adli sicil belgeleri,
(2) Aynı ticari unvan altında faaliyet gösteren işletmelere ait temsilcilikler, adreslerinin bulunduğu Bölge Müdürlüklerinden her bir temsilcilik için Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almaları gerekir.

Başvuru dilekçesini görmek  için tıklayınız.

Başvuru nereye yapılacak ?
Yukarıda yer alan belgelerle işletmenin bulunduğu Bölge Müdürlüğüne başvurulur.

Ücret?

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’nin ücreti 500 TL (beşyüz Türk Lirası’dır). Faaliyet Belgesinin yenilenmesinde, zayii veya faaliyet değişikliği nedeniyle yeniden düzenlenmesinde bu ücretin %5’i alınır.
Her sene belli oranlarada arttırılıyor.

Faaliyet belgesinin süresi kaç yıldır?
 Yapılan başvurular Bölge Müdürlüğünce değerlendirilerek durumları uygun bulunanlara, faaliyet alanlarının da belirtildiği aşağıda yer alan 5 yıl süreli Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi düzenlenir.


Tehlikeli Madde Faaliyet belgesinin örneği ise bu şekilde ;

TMGDDER


Belge sahibinin yükümlülüklerine gelecek olursak;

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahipleri;
a) Yönetmeliğin 10 uncu, 11 inci, 12 nci, 13 üncü, 16 ncı, 17 nci ve 18 inci maddelerinde belirtilen hak, sorumluluk ve yükümlülüklerin yerine getirilmesine yönelik gerekli önlemleri almakla,
b) Başvuru evrakında bir değişiklik olması durumunda ilgili Bölge Müdürlüğüne bildirmekle,
c) Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesinde belirtilen konularda faaliyette bulunmakla,
d) Hizmetten yararlananlara kusursuz hizmet vermekle,
yükümlüdürler.

Yönetmelik için tıklayınız.


Peki Belge sahiplerinin uyarılması, faaliyetlerinin durdurulması ve belgelerinin iptali ne şekilde oluyor :

(1) Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahip bir işletmenin başvuru belgelerindeki şartlardan birisini kaybettiğinin tespiti halinde, Bölge Müdürlüğü tarafından yazılı olarak uyarılır ve eksikliklerini tamamlamak üzere 3 ay süre verilir. Uyarıya rağmen eksikliklerini tamamlamayan işletmelerin faaliyeti durdurulur.
(2) Faaliyeti durdurulan işletme, kaybedilen şartı en geç 3 ay içerisinde sağlamazsa Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi iptal edilir.
(3) Yapılacak, inceleme ve denetimler sonucunda işletmelerin, belgelendirmeye esas başvuru evrakında yanıltıcı bilgi ve usulsüzlük yaptıklarının tespit edilmesi halinde Tehlikeli Madde Faaliyet Belgeleri iptal edilir.


Daha detaylı bilgi almak ,birşeyler eklemek veya fikrinizi belirtmek isterseniz aşağıya yorum bırakmayı unutmayınız.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder